Още акценти от интервюто с началника на отдел “Пътна полицияв Главна дирекция“

...
Още акценти от интервюто с началника на отдел “Пътна полицияв Главна дирекция“
Коментари Харесай

13 687 шофьори останаха без книжки за 5 месеца

Още акценти от изявлението с началника на отдел “Пътна полиция ”в Главна дирекция “ Национална полиция ”: Има спад на починалите, но смъртността по пътищата ни е 3 пъти по-висока от в някои европейски страни Издадени са 1 024 021 електронни фишове за скорост. Общо връчени и платени са 376 177 В рамките на акция “Зима ” установихме над 1900 коли с неизправности по осветителните системи Трябва да се преразгледа системата за ръководство на сигурността на придвижването по пътищата
- Комисар Мичев, неотдавна сте шеф на Пътна полиция. Още преди да заемете поста, има непрекъсната акция, която стартира през юли след злополуката на бул. “Черни връх ”, когато Георги Семерджиев умъртви две млади дами. Какво сочат данните за починали и ранени от началото на годината и сравнението със същия интервал на предходната година?

- Мерките дават резултат. Има известно задържане в броя на жертвите, което е надалеч от мечтаното. Нивото към момента е високо. Страната ни е надалеч от заложените световни и европейски политики и цели. От 1 януари до 6 декември са станали 6198 тежки пътнотранспортни катастрофи, при които са починали 489 души и са ранени 7892.

Добрата вест е, че при починалите данните сочат 36 по-малко през интервала на тази година, само че в това време се е нараснал с 574 броят на тежките пътни произшествия по отношение на същия интервал на предходната, както и на ранените с 839.

- Това обаче е статистика. Как наподобяват нещата отвън цифрите?

- Пътнотранспортният травматизъм нанася големи обществени и стопански загуби за обществото. Когато има случай на пътя, разбираемо медиите насочват вниманието на хората към него. За страдание, ползата се свежда единствено до отговорите на въпросите – по кое време, по какъв начин и кой? Остават невидими следствията от злополуката. Да, доста е неприятно да има умрял човек.

Когато има ранен, според от контузията този човек би трябвало да се лекува, а лекуването коства пари. После би трябвало да се възвърне. За какъв брой време ще стане това, какъв брой дълго няма да може да работи, работодателят ще го изчака ли, на 100% ли ще се възвърне, ще се възвърне ли въобще?

Виждате какъв брой въпроси може да последват. Да приемем, че има сериозен случай с товарен автомобил без жертви и ранени. Нека да помислим какъв брой доста неща следват от това. Разпиленият товар е разход за компаниите, които поддържат пътя, и загуба на суровина. От товара зависят работните места. Повреденото транспортно средство е загуба за транспортната компания. Това са неща, които остават скрити за хората, а би трябвало да им се показват, с цел да разсъждават и по различен метод.

- Но общото усещане е, че пътните произшествия с жертви не стопират. На 11 декември рейс с екскурзианти падна край пътя, почина жена, други са ранени и по знамение се размина по-голяма покруса. Има ли и други канастрофи там и какви са предпоставките за случая?

- Разследващите работят по въпроса. Назначени са експертизи, с цел да има по-пълна картина, би трябвало да се изчакат резултатите. Предпоставките са придвижване в тъмната част на денонощието, завой и мокра настилка. От дребното изброени неща виждате какъв брой разновидности може да има. Реалната причина ще стане ясна, когато всички обстоятелства се огледат и изследват деликатно.

На този сектор на пътя не е имало даже лек случай през тази и през предходната година. Иначе по цялото трасе от Дебелец до Свиленград има регистрирани 126 случая с трима починали и 44 ранени. През предходната година на този път случаите са 136, починалите са 5, а ранените са 42-ма.

- Какво би трябвало да се направи?

- Да се преразгледа системата за ръководство на сигурността на придвижването по пътищата. В това число и потреблението на нови способи за по-ефективно запазване на човешкия живот. През последните години броят на жертвите при пътнотранспортни катастрофи бележи известно задържане. Пак да се върна на цифрите. През 2021 година починалите са 561. През 2020 година са 463. През 2019 година - 628, 2018 година – 611. През 1990 година обаче починалите са били 1567. През 2008 година към този момент са 1061. В момента броят на починалите през последните четири години е на равнището на 1960 - 1962 година

Независимо от това през последните години по индикатора починали на 1 милион поданици, страната ни е на едно от челните места в Европейски Съюз. Смъртността по нашите пътища надвишава доста междинната смъртност за страните членки и е до 3 пъти по-висока по отношение на тази в някои от тях.

- Всеки ден се разгласяват данни за пияни и дрогирани водачи, за фишове и актове. Освен засилена контролна активност по какъв начин може да се заключи картината? Доскоро тъкмо вие отговаряхте за санкциите.

- За това време 6616 чиновници са съставили 248 616 акта за определяне на административни нарушавания (АУАН). Наказателните постановления са 192 262. Първата цифра е на документираните нарушавания от екипите на полицията на пътя. На база на тях се санкционира лидерът. Повечето от тях са стигнали до нарушителите. Дано са си взели поука. И още една цифра, за която не ме питате, само че е значима - отнетите книжки са 13 786.

- А какъв е броят издадени фишове и актове?

- Наложените санкции с фиш са общо 1 910 914. Общо платените фишове са 936 311. От тях издадени електронни фишове за скорост са 1 024 021. Общо връчените и платените електронни фишове са 376 177. При електронните фишове притежателят на автомобила има опция да заявява кой е карал по време на нарушаването. Това води до отменяне на в началото издадения електронен фиш, издаването на нов за същото нарушаване и определяне на нарушителя за връчване на издадения документ. Има опция и за обжалване на електронния фиш, което е част от административнонаказателния развой, а това води и до едно изменчиво положение на подаваните данни.

- От години има проблем с невръчените наказателни постановления (НП) и електронни фишове. Обяснете какъв брой са те и за какво се случва по този начин?

- Броят на невръчените наказателни постановления за 2021 година е 12 365, а за 2022 година - 53 061. Тук би трябвало да се означи, че тази година административнонаказателната активност на Пътна полиция е доста по-мащабна. Най-много фишове и Национален парк връчваме посредством екипите на пътя. Те имат таблети и мобилни принтери, или както ние ги назоваваме - работни станции за далечен достъп. Чрез тях от началото на годината до 5 декември са връчени 342 930 електронни фиша при към приблизително по 200 000 за предходните години.

- Как може да бъде променено това? Имаше концепция за промени в закона, с които актът с епише на място, дефинира се наказването и размер на глобата.

- Прилагаме настоящите законови разпореждания. И в този момент всички нарушавания, за които не се планува отнемане от право да се ръководи моторно транспортно средство и лишаване на контролни точки, може да бъдат глобени на място с фиш без значение от размера на плануванаъа в закона санкция. Затова се регистрира и нарастване в броя на формираните фишове за сметка на формираните актове.

Затруднение има в случаите на сформиране на акт. Тогава нарушителят се търси на адреса му. Но има проблем, когато той не е уведомил за промяна на местоживеенето си.

С измененията в Закона за административните нарушавания и санкции е планувана опция в акта да се уточни, че желае наказателното разпореждане да му бъде връчено посредством изпращане на известие до личен профил, регистриран в осведомителната система за несъмнено електронно връчване. В закона има такава опция. За да има по-широко приложение обаче е належащо жителите да се осведомят и да пожелаят този ред. Сега настоящият развой за определяне и налагане на санкции е муден. Често се стига и до приключване на давностните периоди на документи за санкции. Това води до възприятието за безотговорност у водачите, изключително тези с доста нарушавания, и е директно обвързвано с увеличение на пътнотранспортния травматизъм.

Налагането на административни санкции по настоящия ред ангажира забележителен човешки запас на Министерство на вътрешните работи, без да способства за повишение на сигурността на придвижване по пътищата и понижаване на пътнотранспортния травматизъм. Затова се предлага улеснение на процедурите по съобщаване и връчване.

- Всяка година организирате акция “Зима ” със СБА и БЧК. От 15 ноември зимните гуми или летните с грайфери най-малко 4 мм са наложителни. Каква е равносметката от акцията?

- Акция “Зима ” завърши в края на ноември, само че контролът продължава. Не единствено на водачите, само че и за всички участници в придвижването. Проверени са 129 хиляди транспортни средства - 108 хиляди автомобила, 16 хиляди камиони и бусове, 773 каруци, 750 велосипедисти, трактори, комбайни и друга селскостопанска техника - 693, 689 мотоциклета, самостоятелни електрически транспортни средства – 394, и мотопеди – 362. Общо 4910 са били неизправните транспортни средства. Най-много са били тия по осветителните системи и сигнализацията – над 1900. Обръщам внимание на водачите по тази причина. На последващо място са гумите, за които питате. От екипите са установени близо 170 случая на шофиране с раздрани или износени гуми. В никакъв случай не омаловажавайте и идната цифра – 60 случая на неизправности по устройствата за стъклопочистване. Зима е, постоянно пътищата са мокри и стъклата елементарно се зацапват, не е допустимо да се ръководи безвредно при липса на видимост. При останалите водачи повече от 100 велосипеда са били с техническа нередовност и близо 30 самостоятелни електрически транспортни средства. Много хора се придвижват в градовете, а и на близки дистанции сред дребните обитаеми места с колела, бързо се стъмва, неналичието на фар при сходно транспортно средство може да е съдбовна. И последно за акцията - взето е отношение по административен ред против 45 658 участници в придвижването по пътища, като формираните фишове на мястото на нарушаването са 36 731, а актовете за открито административно нарушаване – 8290, повече от 390 пътни транспортни средства са спрени от придвижване.

Цифрите демонстрират напъните, които поставяме за понижаване на пътните произшествия. Можем да изброяваме още стотици акции и начинания. Проблемът с пътнотранспортния травматизъм е многопластов и за минимализирането му са нужни общите старания на институциите, в това число и в построяването на толерантно държание на участниците в придвижването. Благодаря на медиите за дейната гражданска позиция, правилно партньорство и ангажираност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР